Made in Sweden – gyárunk Skillingarydban

A teljes termelési lánc átfogó ellenőrzése és közvetlen kapcsolat a termékfejlesztéssel. Meglátogattuk a Kinnarps skillingarydi gyárát, amely garantálja a minőséget és a rugalmasságot. A csúcstechnológia és a kézművesség találkozása.

A Kinnarps mindig is úgy döntött, hogy termelését Svédországban koncentrálja, ami a jelenlegi éghajlati válságban különösen fontosnak tűnik. Ez teljes ellenőrzést biztosít a teljes lánc felett, és tisztességes munkakörülményeket biztosít minden alkalmazott számára. De ennek még további előnyei is vannak. Ez különösen a világjárvány idején vált nyilvánvalóvá, amikor a szállítási láncok komoly problémákat okoztak a távoli országokban termelő vállalatoknak.

„A gyártást közelebb tudjuk hozni a tényleges valódi igényekhez. Nem kell hazardíroznunk egy nagy megrendelés megszerzéséért. Ha a beérkező megrendelések száma növekszik, viszonylag gyorsan bővíthetjük a saját gyártási folyamatunkat” – mondja Thomas Wilsson, a Kinnarps skillingarydi gyárának üzemvezetője.

A svédországi gyártás további előnye a rugalmasság. Ha egy terméket módosítani kell, akkor azt mi meg is tesszük. Nem kell megvárnunk, amíg elfogy a meglévő készletünk.

„Ha frissítéseket, fejlesztéseket vagy hatékonyságnövelést szeretnénk végezni, azt sokkal gyorsabban megtehetjük. Nincs rengeteg termék a raktárunkban, amelyeket el kell adnunk, mielőtt fejlesztéseket tudnánk végrehajtani” – folytatja.

Facts

A Skillingaryd többnyire kárpitozott termékeket gyárt. A gyár területe 28 000 négyzetméter. A munkaerő 240 főből áll, ezek közül mintegy 200 az üzemben dolgozik.

„Ha frissítéseket, fejlesztéseket vagy hatékonyságnövelést szeretnénk elérni, azokat sokkal gyorsabban megtehetjük.”

Thomas Wilsson, a Kinnarps skillingarydi gyárának üzemvezetője

A csúcstechnológia és a kézművesség találkozása

Skillingarydban elsősorban bútorok kárpitozásával foglalkozunk. Kinnarpban, Jönköpingben és más helyszíneken is vannak létesítmények a gyártás egyéb fázisaihoz.

„Egymást látjuk el. Szeretnénk kijelenteni, hogy három gyárunkat egy egységként terveztük és működtetjük. Csak földrajzilag vannak szétszórva Jönköping, Skillingaryd és Kinnarp között. Ahogy az elvárható, a gyár nagy része már automatizált. De végső soron még mindig az igazi kézművességről van szó” – jegyzi meg Thomas Wilsson.

„A legfontosabb, hogy automatizáltuk a belső logisztikánkat. Vannak automatizált teherautóink, valamint olyan rendszereink, amelyek pontosan a megfelelő időben kezelik és juttatják el az anyagot a megfelelő személyhez. De még mindig sok olyan dolog van ebben, amit  én ipari kézművességnek neveznék.”

Majd így folytatta:

„Emberekre van szükség a keresett minőség előállításához. Nincsenek robotok, amelyek megvarrnák vagy kárpitoznák a részleteket. Szükség van az emberi szakértelemre és tapasztalatra."

Made in Sweden. A Kinnarps gyárai Svédországban találhatók: Kinnarp, Skillingaryd, Jönköping és Vinslöv, valamint két egység Tranåsban.


Egy automatizált program optimalizálja a szövet vágását és minimalizálja a hulladékot. A hulladék szöveteket összegyűjtjük és felhasználjuk például hangelnyelők gyártásához.

Column var.1_skillingaryd.jpg

A Kinnarps skillingarydi gyárában a textíliák hatékonyan keringenek a mennyezet körül, és több állomáson állnak meg, hogy különféle fázisokon menjenek keresztül.

Column var.1_skillingaryd2.jpg

Egy szék alakot ölt. A gyárban mindenkinek megvan a maga felelősségi köre abban, hogy a különböző alkatrészekből késztermék legyen.

Hogyan látja a fenntarthatóságot és a körforgásos folyamatokat?

„Már a termékfejlesztési fázisban olyan anyagokat és kialakításokat választunk, amelyek hosszú élettartamot biztosítanak. Termékeinket úgy kell gyártani, hogy azok felújíthatók legyenek. Már több mint egy éve van egy részlegünk, ahol saját termékeinket kárpitozzuk újra. Ez 10-15 évvel hosszabb élettartamot biztosít a terméknek.”