Rugalmasság: a jövőbiztos iroda belsőépítészeti tervezésének kulcsa

A munkavégzési módok változása és a hibrid munkavégzés új igényeket támaszt az irodával szemben. Egy munkahely csak akkor lehet valóban fenntartható, ha személyre szabható, és képes az igények változásának megfelelően fejlődni. Ezek kisebb, napi szintű változások vagy akár jóval ritkábban előforduló, de jelentősebb átalakulások is lehetnek. Ehhez a szervezet munkamódszere és tevékenységei alapján gondosan megtervezett belsőépítészeti megoldás szükséges. A belsőépítészeti megoldást rugalmas és többfunkciós bútorokkal kell kialakítani, amelyek támogatják a különböző tevékenységeket, és többféle módon használhatók vagy frissíthetők.

A rugalmasság egyszerű divatszónak tűnhet, amivel a változás fontosságát akarják hangsúlyozni. „Rugalmasnak kell lennünk” – de mit is jelent ez valójában? A koncepció és a jelentősége meghatározásához három szintet vizsgálunk: a napi, a rövid távú és a hosszú távú rugalmasságot.

Napi rugalmasság

Egyes belsőépítészeti elemek módosításának igénye napi szinten, akár naponta többször is felmerül. Ilyen módosítás lehet például egy tárgyalótér kiegészítése további székekkel, térelválasztókkal, vagy éppen egy szék áthelyezése egy kolléga asztalához a közös munka érdekében. De ide tartozik az irodaszékek egyedi beállítása is az optimális ergonómia biztosításához, valamint a munkavégzési testhelyzet változtatása egy ülő és álló munkavégzéshez állítható magasságú íróasztalnál. A napi rugalmassághoz az szükséges, hogy a módosítások egyszerűek, magától értetődőek legyenek. Ideálisak például a görgős bútorok, hiszen könnyen áthelyezhetők oda, ahol éppen szükség van rájuk. A napi rugalmasságot a többfunkciós termékek is támogatják, például a „whiteboarddal” ellátott különálló térelválasztók, amelyek az akusztikai környezetet javítása és a tér elkülönítése mellett írási lehetőséget is kínálnak. További példaként említhetjük az ülőbútorként is szolgáló tárolóegységeket vagy a prezentációhoz könnyen elővehető rakásolható székeket.

Rövid távú rugalmasság

Az iroda igényei változhatnak. Előfordulhat, hogy egy csapatnak bizonyos ideig külön projektterületre van szüksége, vagy hogy a fokozott higiénia érdekében el kell különíteni egymástól az asztalokat, ahogyan azt a világjárvány idején láthattuk. Ez a fajta rövid távú rugalmasság magában foglalhatja az egyes munkahelyek projekttérré alakítását, a bútorok áthelyezését a terek között a belsőépítészeti megoldás koherenciájának megbontása nélkül, valamint a társalgók bútor-összeállításainak megváltoztatását a tér dinamikájának módosítása érdekében. Ha olyan belsőépítészeti megoldásokat és időtlen termékeket választ, amelyek variálhatók, az ezzel teremtett rugalmasságnak köszönhetően a beltér a szükséges tevékenységek igényeihez igazítható, és támogathatja azokat.

Hosszú távú rugalmasság

A jelen pillanatban tökéletesen megfelelő belsőépítészeti megoldás nem biztos, hogy két év múlva vagy egy költözés után is ideálisnak tűnik majd. Jelentős módosításokra lehet szükség ahhoz, hogy a tereket a megváltozott munkavégzési módhoz vagy a munkavállalók ingadozó számához igazítsa. Ebben a tekintetben az a fontos, hogy a bútorok cseréje nélkül is lehetőség legyen a változtatásra és bővítésre. Ennélfogva a hosszú távú rugalmassághoz kezdettől fogva tudatos döntéseket kell hozni, hogy a belsőépítészeti megoldás bővítése vagy éppen szűkítése egyszerűbben kivitelezhető legyen, és ne bontsa meg a harmonikus összhatást. Az egy családba tartozó, azonos stílusú bútorok, illetve az elemek hozzáadásával és eltávolításával új összeállítások létrehozását lehetővé tevő moduláris bútorrendszerek egyaránt olyan megoldást jelentenek, amely támogatja a hosszú távú rugalmasságot. Még ha mindez a munkavállalók számára a mindennapokban nem is feltétlenül magától értetődő, a felső vezetők és a beszerzők tisztában vannak vele. A hosszú távú rugalmasság, valamint a felmért igényeknek és munkamódszereknek megfelelő, minőségi bútorokkal létrehozott megoldás alacsony életciklus-költségű, jövőálló irodát biztosít. Ez lehetővé teszi a belsőépítészeti megoldás hosszú távú használatát, gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható módon!

Egy fenntartható iroda képes megfelelni a különféle igényeknek

Rugalmas belsőépítészeti tervezéssel fenntartható és jövőálló irodát hozhat létre. Itt egyazon tér látható négyféleképpen – de mindig ugyanazokkal a bútorokkal – berendezve a különböző típusú feladatok támogatásához.

Flexibla rum_1-utan-ram.jpg

Flexibla rum_2-utan-ram.jpg

Flexibla rum_3-utan-ram.jpg

Flexibla rum_4-utan-ram.jpg

Szeretnél többet megtudni a rugalmas szolgáltatásainkról?

Kapcsolatfelvétel szakértőinkkel

A rugalmasságot a belsőépítészeti megoldás gondosan megválogatott színei és anyagai is erősítik, hozzájárulva a nyugodt és koherens megjelenéshez. Ennek köszönhetően az összbenyomás megbontása nélkül helyezhetők át és kombinálhatók az iroda különböző tereiből származó bútorok.

Christina Wiklund, responsable des couleurs, des matériaux et des finitions chez Kinnarps

Fedezze fel rugalmas megoldásainkat

produkt square_vibe.jpg

Vibe - Többféle méretben és felülettel készülő, különálló, falra, mennyezetre vagy asztalra erősíthető térelválasztók rugalmas termékcsaládja olyan kiegészítőkkel, mint a tábla, polcok, kampók vagy folyóirattartók. Amellett, hogy hozzájárulnak a jó akusztikai környezet biztosításához, dekoratív funkciójuk is van. A térelválasztók görgős és görgő nélküli kivitelben is rendelkezésre állnak.

produkt square_cap.jpg

A Cap könnyű, rakásolható zsámoly. A Cap zsámolyokat a hozzájuk tartozó kocsin egymásra rakva könnyen a szükséges helyre viheti őket.

produkt square_space.jpg

A moduláris Space tárolóegység-család végtelen számú összeállítási lehetőséget és egyedi megoldásokat kínál. Az alsó tárolóegységek egyszerűen elláthatók puha párnával, és így ülőbútorként is szolgálhatnak.

 

produkt square_serieP.jpg

Ha a kiválasztott asztal alsó tartóváza rugalmas rögzítősínnel rendelkezik, akkor többféle asztalmérethez is hozzáigazítható. Így az egész asztal helyett elegendő csupán asztallapot cserélni.

   

Fields - Különféle méretű és változatú kanapék, fotelek és puffok családja. A szabadalmaztatott szorítós rögzítés lehetővé teszi az elemek összekapcsolását és a kombinációk megváltoztatását a bútorok károsodása nélkül. A lábszerkezetben opcionális elektromos hálózati aljzat is helyet kaphat. A termékcsaládban számos, különféle méretű és felületű dohányzóasztal is szerepel.

 

A Capella a szervezet igényeinek megfelelően módosítható, ergonomikus irodaszék kiváló példája. Ideális a tárgyalókban vagy egy asztalnál, amely mellé a felhasználó két feladat között leül, de olyan funkciókkal is bővíthető, amelyek az asztalnál történő hosszabb ülést is támogatják. Ez könnyen megoldható karfák hozzáadásával, valamint magas háttámla és fejtámasz használatával.

Az örök időkre szóló iroda örökké képes a változásra

Jenny Hörberg, directrice mondiale de la gamme chez Kinnarps