Tesztlaboratóriumunk

Általában természetesnek vesszük, hogy egy szék nem fog felborulni vagy szétesni. A biztonságos bútorokhoz vezető út azonban hosszú, és nagyon gondos tesztelést és részletes dokumentációt igényel. Lehetőségünk volt bepillantani a Kinnarps tesztlaboratóriumának kulisszái mögé, és megnézni, hogyan működik.

A Kinnarps saját bútorvizsgáló laboratóriuma 1994 óta működik. Egy gyárhoz lehetne hasonlítani, ahol sok különböző állomáson, meghatározott sorrendben végzik el a feladatokat. A hőmérsékletet és a páratartalmat is szabályozzák a bútorok felületének vizsgálatához. Miért is vizsgálják pontosan a bútorokat?

"Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelnek-e a szükséges biztonsági, szilárdsági és stabilitási előírásoknak" - magyarázza Jörgen Nilsson tesztelési vezető. Például egy olyan szék esetében, amelyet egy nyilvános helyen használnak majd, az adott használatra és következésképpen a tesztelésre is speciális követelmények vonatkoznak.

A laboratórium 38 különböző módszerrel vizsgálja a bútorokat, és évente körülbelül 300 szék, asztal, kanapé, fotel, szekrény és egyéb irodai bútor kerül átvizsgálásra. Minden vizsgálat dokumentálással kezdődik: méréssel, méréssel és fényképezéssel.

"Még mindig a széket használjuk példaként - ráülünk, hogy megnézzük, fennáll-e az összenyomódás vagy a sérülés veszélye. Ezután megjelöljük, hogy hol fogjuk elvégezni a vizsgálatokat, és a bútorokat a statikus terhelések mérésére szolgáló mérőberendezésbe helyezzük" - magyarázza Jörgen.

Column var.1_testlab.jpg

Itt a Jackie szék a Kinnarps tesztlaboratóriumában végzett számos minőségi teszt egyikén. A Jackie a Möbelfakt jelzést viseli - ez a garancia arra, hogy a termék a legmagasabb minőséget tartja fenn, nem bocsát ki káros anyagokat, és tisztességes munkakörülmények között készül.

Column var.1_testlab2.jpg

A vizsgálatok teljes sorozata körülbelül három hétig tart.

Ezután több különböző dinamikus terhelést végeznek el, amelyek közül az első az ülésre és a háttámlára vonatkozik 100 000 cikluson keresztül, ami egy hétig tart. A terheléseket függőlegesen és az elülső élnél is alkatrészenként vizsgálják, a meghatározott súly és az alkalmazandó ciklusok száma szerint. A tesztelés az elejétől a végéig körülbelül három hétig tart, ami egy 110 kg súlyú személy esetében a termék teljes élettartamának felel meg.

"Ahhoz, hogy egy bútordarab átmenjen a teszten, nem lehet sérülés, repedés vagy súlyos deformáció. A bútor funkciójának sértetlennek kell lennie, hogy le lehessen ülni és hátradőlni. Labortechnikusként követi a termékeket a padokon, és minden lépés után ellenőrzi a követelményeket. A vizsgálatok befejezése után jelentést készítünk."

"A laboratórium 38 különböző módszerrel vizsgálja a bútorokat, és évente körülbelül 300 terméket tesztelünk itt."

Jörgen Nilsson, Testing Manager, Kinnarps

Vannak új trendek a bútortesztelésben?

"A követelmények mindig ugyanazok - a bútoroknak biztonságosnak kell lenniük, de folyamatosan javítjuk a pontosságot és az átláthatóságot. Például a zúzási kockázat önkényesnek tűnhet, de mivel van egy pontosan leírt módszerünk, könnyebben tudunk következetesebb és biztonságosabb értékeléseket végezni"."

Mi várható a bútorszabványok terén?

"Jelenleg az újrafelhasználáson és az ezzel kapcsolatos szabványok kidolgozásán dolgozunk. Végső soron ezeknek a bútoroknak ugyanolyan biztonságosnak kell lenniük, mint az új anyagokból készülteknek; jelenleg is folyik a munka az újrahasznosított bútorok értékelésének módján. Ez izgalmas munka a fenntarthatóság szempontjából."

A felületi tartósság vizsgálata különösen fontos az olyan területeken használt bútorok esetében, ahol gyakran tisztítják és fertőtlenítik őket.

Követelményspecifikáció

Mi alapján válasszon minőségi bútorokat, amelyek kiállják az idő próbáját?

1.

Egy szervezet igényeinek azonosítása és elemzése a számára megfelelő hosszú távú megoldás megtalálása érdekében.

2.

Válasszon olyan kiváló minőségű bútorokat, amelyeket az újrahasználat figyelembevételével terveztek.

3.

Keresse az olyan környezetvédelmi címkékkel és tanúsítványokkal ellátott bútorokat, mint a Möbelfakta, az FSC® és az OEKO-TEX.

4.

Biztosítja a minőséget és a biztonságot - többek között az európai szabványok által garantált módon.

5.

Válassza ki a megfelelő befejező anyagokat és színeket az adott helyiségekhez.

6.

Tudja meg, hol és hogyan gyártják a kiválasztott bútort.

7.

Vegye figyelembe, hogyan szállítják a bútorokat, és hogyan történik az összeszerelés.

8.

Fordítson különös figyelmet az értékelési paraméterek kiválasztására.

9.

Fenntarthatósági minőségi követelmények meghatározása mind az új, mind a használt bútorokra vonatkozóan.