Tárgyalók belsőépítészeti tervezése

A tárgyalók az irodák fontos részét képezik. Gyakran éppen ez az a helyiség, amelyet az ügyfelek és a partnerek az irodából látnak. Mivel a tárgyalóban nagyon sokan megfordulnak megbeszélés és közös munka céljából, alkalmasnak kell lennie a különbönző típusú meetingek folytatásához.

Tárgyaló tervezésekor több szempontot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy egy hívogató, praktikus és ergonomikus teret kapjunk végeredményül. Mivel napjainkban a megbeszélések mintegy fele hibrid vagy digitális, a helyiség tervezésekor külön figyelmet igényel a technológia. Az igények elemzésével és gondos tervezéssel a vállalkozását előrevivő, inspiráló tárgyalókat hozhat létre.

Első lépésként gondolja végig, hogy milyen típusú megbeszélések zajlanak majd a helyiségben. Mekkora legyen a tárgyaló befogadóképessége? Hosszú vagy rövid megbeszélésekre szolgál majd a helyiség? Ahhoz, hogy a résztvevők jól érezzék magukat a tárgyalóban, azt holisztikus megközelítéssel kell berendezni, egyszerre szem előtt tartva a bútorokat, a színeket, a megvilágítást, a szellőzést, az akusztikát, valamint az anyagokhoz és a technológiához való hozzáférést. Azt is el kell döntenie, hogy előre lefoglalható legyen-e a helyiség.

 

A különböző megbeszélések eltérő kialakítású belső teret igényelnek

Digitális és hibrid megbeszélések. Ha a tárgyalóban digitális és hibrid megbeszélések zajlanak majd, akkor a helyiség kialakítását a technológiához és a berendezésekhez kell szabni, hogy minden jól látható és hallható legyen. Fontos, hogy a helyiség minden használója tisztában legyen a technológia működésével. A hibrid megbeszélések sikertelenségének gyakran az ismeretek hiánya az oka. Az utasításokat tartalmazó öntapadós cetlik kihelyezése azonban rendezetlen benyomást kelt. Nem ez a járható út, hanem a képernyőn megjeleníthető, digitális formátumú útmutatás.

Zárt vagy nyitott környezet. A hagyományos módon kialakított tárgyalónak négy fala van, valamint egy ajtaja, amelyet be lehet csukni. Az intelligens belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően azonban térelválasztó textilek, bútorok vagy paravánok, valamint a támogató technológia segítségével nyitott környezetben is könnyen kialakítható tárgyaló. Ez hozzájárul az iroda rugalmasságához, és lehetőséget biztosít a felhasználók számára a környezet megváltoztatására.

Hivatalos, kötetlen vagy kreatív megbeszélések. Gondolja végig, mit szeretne, hogyan viselkedjenek és hogyan érezzék magukat a résztvevők a helyiségben. Mindenki üljön, vagy lehessen állni és sétálni is a tárgyalóban? Szükség van hozzáférhető táblára, tollakra és egyéb eszközökre?

Hosszú megbeszélések. A hosszabb megbeszélésekhez magasabb komfortfokozatú tárgyalószékek szükségesek, és arra is lehetőséget kell biztosítani, hogy a résztvevők időnként felállhassanak. A figyelem fenntartása érdekében jobb, ha a helyiség természetes fényt kap, továbbá a friss levegő biztosítása is fontos.

Bizalmas körülmények. A helyiségnek alkalmasnak kell lennie bizalmas jellegű megbeszélések folytatására és bizalmas jellegű anyagok megtekintésére? Ha igen, akkor a kíváncsi tekinteteket kizáró és hangelnyelő megoldások is szükségesek, például textilek és hangelnyelők.

Rugalmasság. Többféle célra szolgál majd a helyiség? Egyszerűen átrendezhetőnek kell lennie? Az állítható magasságú tárgyalóasztal megkönnyíti a váltást az ülő és az álló testhelyzet között. Nagy tárgyalóterem esetén a rakásolható székek és összecsukható asztalok lehetőséget kínálnak a helyiség a résztvevők számához és a megbeszélés igényeihez való hozzáigazításra. Hibrid megbeszélésekhez kiválóan megfelelnek a különféle elrendezésekbe állítható kisebb asztalok.

A megfelelő konferenciaasztal és tárgyalószékek kiválasztása

Konferenciaasztal. Fix vagy állítható magasságú, valamint összecsukható változatok közül választhat. Mérlegelje a helyiség használatának módjait és kívánt befogadóképességét. Ez határozza majd meg az asztal(ok) elhelyezését. Egy nagy asztal általában jól megfelel a helyiség központi bútordarabjaként, míg a kisebb vagy összecsukható asztalok ügyesen rendezhetők kis csoportba, félkör vagy U alakba. Fontos, hogy a tárgyalóasztal elektromos aljzatokkal is rendelkezzen. Gondolja át, hogy hány ilyen aljzatra lehet szükség, és hogy hol lennének ideális helyen.

Tárgyalószékek. Az ember mozgásra van teremtve, hosszabb ideig tudunk koncentrálni, ha közben változtathatunk a testhelyzetünkön. Egy görgőkkel vagy forgó funkcióval ellátott tárgyalószék lehetővé teszi a megbeszélés megzavarása nélküli mozgást. Érdemes magas komfortfokozatú, különféle személyreszabási beállítási lehetőségeket kínáló székekbe beruházni. Az is fontos, hogy a szék és az asztal illeszkedjen egymáshoz.

Ergonómia a tárgyalóban

Akusztika. A jó akusztika érdekében a tárgyalókban gyakran van szükség hangelnyelőkre. A falfelületek legalább 15%-ának rendelkeznie kell valamiféle hangelnyelő tulajdonsággal, és az ilyen felületeknek lehetőség szerint valamilyen szöget kell bezárniuk egymással. Ne feledje, hogy a kemény felületekről a hang visszaverődik, ezért ne állítsa egymással szembe a videoképernyőt és a táblát – vagy gondoskodjon a fal elé húzható textilről. Általában véve a textilek, úgymint a bútorok kárpitozása, a hangelnyelők, a szőnyegek és függönyök hozzájárulnak az akusztikai környezet javításához. A túl nagy csend sem jó azonban, itt is az arany középút az ideális!

Megvilágítás. Az ember természetes fényben érzi magát a legjobban, ezért a tárgyalónak lehetőleg legyen ablaka. Az is fontos azonban, hogy redőnyökkel és fényerő-szabályozós világítótestekkel szabályozni lehessen a helyiség megvilágítását. Videokonferencia esetén alapszabály, hogy különböző szögekből egyenesen érkező, hengeres világítást kell biztosítani. Azt se feledje, hogy a tárgyalót nem kell folyamatosan kivilágítani, ezért érdemes lehet programozható világításba beruházni, amely kikapcsol, amikor a helyiség nincs használatban, csökkentve ezzel a villamosenergia-fogyasztást és az energiapazarlást.

Színek. Egyszínű anyagokkal és hagyományos színösszeállítással zavaró tényezők nélküli, nyugodt, harmonikus hatású környezetet hozhat létre. Ne feledje, hogy viseletükkel maguk a résztvevők is hozzájárulnak a színek összhatásához. Kreatív célú, például ötleteléshez vagy innovatív projektek megbeszéléséhez tervezett tárgyalóban jó hatással bírnak az energiát sugárzó sárga árnyalatok.

A tárgyalók kiegészítő elemei

Tároló. Vannak a helyiségben tollak, jegyzettömbök és egyéb anyagok? Ha igen, akkor egy tárolóegység is legyen a helyiségben, amely ezeket mind elnyeli, hogy a résztvevők érkezésekor a tárgyaló ízléses és rendezett hatást keltsen. Tálalókocsi használata is hasznos lehet, amelyen könnyen begörgethető a kávé, tea, víz, gyümölcs vagy egyéb frissítő, amely energiával tölti fel a résztvevőket.

Növények. Ne feledkezzen meg a növényekről a tárgyalóban! A növények kellemes hangulatot teremtenek, és az akusztikát is javítják. A természet közelségének érzete eleve jó hatással van az emberekre.

Ruhaakasztó. Gondolja át, hogy a megbeszélés résztvevői a tárgyalóteremben vetik-e majd le a kabátjukat, vagy ezt már előbb megteszik az iroda egy másik részén.

Örömmel várjuk a megkeresését!

Segítségre van szüksége tárgyalója megtervezéséhez és kialakításához? Széles körű tapasztalatokkal és komoly szakértelemmel rendelkezünk a különféle tárgyalótermek tervezésében, zárt és nyitott terekben egyaránt. Forduljon hozzánk bizalommal! 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolódó termékek

Koy

Koy

324 Színek | 2 Variációk

Oberon

Oberon

38 Színek | 11 Variációk

Siro

Siro

278 Színek | 7 Variációk

Nexus

Nexus

34 Színek | 22 Variációk

Monroe

Monroe

315 Színek | 8 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Álló paravánok

144 Színek | 110 Variációk

Multicom

Multicom

35 Színek | 46 Variációk

Tulio

Tulio

71 Színek | 12 Variációk

Nilo

Nilo

318 Színek | 18 Variációk

Foldex

Foldex

32 Színek | 6 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Akusztikus panel

144 Színek | 27 Variációk

Grow

Grow

6 Színek | 4 Variációk

Hal

Hal

Roll

Roll

Julia

Julia