Fény és világítás az egészségesebb munkahelyért és a jobb irodai teljesítményért

Munkával kapcsolatos eredmények, magatartásformák és munkahelyi elégedettség. A fény nemcsak közérzetünkre hat, de térérzékelési, távolságfelmérési és tájékozódási képességünket segítő eszközként is szolgál. A nem megfelelő világítás fáradtságot okoz, míg az optimális világítás, belsőépítészeti tervezéssel kombinálva különböző környezetek és zónák kialakítását teszi lehetővé a munkahelyeken. Mindez pozitív hatással van az egészségre és a teljesítményre.

Valószínűleg Ön is tapasztalta már, hogy szeme ugyan kompenzálja a munkakörnyezetében fennálló gyenge fényviszonyokat, de az eredmény sokszor fejfájás, vagy akár nyak-, váll- és hátfeszülés is lehet. Esetleg az is előfordulhatott már, hogy gyenge fény mellett ásítozott és nehezen tudott ébren maradni. Ezek természetes, alapvető biológiai reakciók. A sötétség arra készteti az emberi testet, hogy azt higgye, itt az ideje aludni, ezért egy melatonin nevű hormont szabadít fel, ami fáradtságot okoz. Ez éjszaka jó, nappal viszont nem, amikor is jobb hatással van ránk a fény, amely kortizolt szabadít fel, éberré téve bennünket. Evolúciós szempontból az emberek arra lettek kondicionálva, hogy a szabadban, nappali fényben éljenek, ahol mi és a szemünk is optimális módon működik. Napjainkban sokan életünk nagy részét zárt térben töltjük, és a nappali fényt elektromos világítással kell kiegészítenünk, hogy megfelelően tudjunk teljesíteni és megőrizzük egészségünket.

Teljesség, változatossággal

Vajon mennyire vagyunk jók a világítás erejének kihasználásában? Henrik Clausen világítás-kutató és a Fagerhults ljusakademi világítástechnikai vállalat vezetője. Henrik szerint a világítás esztétikai tulajdonságaival kapcsolatos ismeretek viszonylag jól megalapozottak. A fény és az egészség közötti szorosabb összefüggés azonban egy olyan terület, amelynek kutatása csak a közelmúltban indult fejlődésnek. „A 2000-es évek elején felfedeztük, hogy a szemünkben olyan extra receptorok vannak, amelyek különböző módon hatnak ránk, például a cirkadián ritmusunkat szabályozzák. Az egészségügyi intézményekben könnyebb összefüggést találni a világítás és a jó közérzet között, mint az irodákban vagy az iskolákban, de még ezekben a környezetekben is tudjuk, hogy az összefüggés szoros” – mondja. A világítás megtervezése mindig több különböző típusú fényforrás alkalmazásán alapul. A kiindulópont a természetes napfény további, különálló világítással való kiegészítése. A klasszikus felosztás a három részből álló világítás elképzelésén alapul, amelyeket gyakran általános világításnak, munkavilágításnak és kiemelő világításnak neveznek.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a különböző igényeket kiszolgáljuk, valamint funkcionális és stimuláló környezetet teremtsünk, amely ugyanakkor változatos és dinamikus. Képzeljük el, hogy egy erdőben sétálunk, ahol a fény különböző szögekből érkezik egy tisztásra: ez az ideális megvilágítás.

Henrik Clausen, világítás- kutató és A Fagerhult Világítás Akadémia vezetője

Háromféle világítás

Általános világítás

Az általános világítás kiegészíti a nappali fényt, és biztosítja a megfelelő alap fényerősséget. Megvilágít, segíti az alapvető tájékozódást és biztosítja, hogy az adott terület a nap bármely szakában és bármilyen időjárási körülmények között jól megvilágított legyen.


Allmänljus4.png

Munkavilágítás

A munkavilágítás a lehető legjobb körülményeket biztosítja a munkafeladatok elvégzéséhez. A szükséges világítás az egyéni igényektől, a tevékenység jellegétől és az adott helyiségben fennálló körülményektől függ, de mindig fontos, hogy a teljes munkaterületen egyenletes legyen a megvilágítás. Tipp: tartson egy tollat a munkafelületre merőlegesen – ha a toll csak egy árnyékot vet, akkor a világítás megfelelő. A világításnak a személyre szabhatóság érdekében szabályozhatónak kell lennie.

Funktionsljus3.png

Kiemelő világítás

A kiemelő világítás, más néven dekoratív világítás, egy leheletnyi plusz segítségével teremti meg a környezet hangulatát. Ez állhat szabályozható fényerejű spotlámpákból vagy a mennyezetre függesztett világítótestekből, amelyek fokozzák az adott belsőépítészeti megoldás által keltett érzetet, de lehet olyan világítás is, amely segíti a tájékozódást, pihenésre invitál egy csendes társalgóban, vagy kreativitásra ösztönöz egy projektasztalnál. A falakon a környezet érzékelését fokozó vagy tompító fényforrásokat is elhelyezhetünk.
Accentljus3.png

Emellett ott van a mindig fontos napfény, amely éberré, pozitívvá és egészségessé tesz bennünket, valamint javítja az alvás minőségét. Emiatt a beltéri világításnak a lehető legjobban kell hasonlítania a napfényhez, és lehetőség szerint soha ne legyünk három méternél távolabb az ablaktól. Napközben érdemes egy rövid sétát tenni a szabadban, a bennünket érő közvetlen napfény mennyiségének növelése érdekében.

Rugalmas, személyre szabott világítás

Nagy vonalakban a következőkről van szó. A fény iránti igényünk naponta és az év folyamán is eltérő, függ az adott feladattól, ugyanakkor életünk egyes szakaszaiban is változik – az idősebbeknek általában másfajta és több fényre van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Az olyan rugalmas megoldások, mint a pozícionálható karok, a fényerőszabályzók, valamint a zónák és környezettípusok különböző fénnyel történő megvilágításának képessége fokozzák a munkahelyi élményt. A világítás egyedi szabályozása számos előnnyel jár, mivel mindannyiunknak különböző preferenciái és igényei vannak. Egyesek talán jobban szeretik a napot egy kissé diszkrétebb világítással indítani, míg másoknak több fényre van szükségük az optimális munkavégzéshez. Ha egy adott környezetben úgy érezzük, hogy mi irányítunk, akkor a biztonság és a kényelem érzete tölt el bennünket. Röviden, a világítás fontos fogaskerék a holisztikus ergonómia gépezetében. Az egyik ebben az összefüggésben használt kifejezés az emberközpontú világítás.

 

Ennek lényege, hogy mesterséges fény segítségével megpróbáljuk újraalkotni a természetes cirkadián ritmusú napfényt. Lehet, hogy maga a koncepció új, de mi mindig is úgy gondoltuk, hogy a világításnak az emberek igényeihez kell igazodnia, és hogy mindenki számára könnyebbé kell tennie az életet és a munkát.

Henrik Clausen, világítás- kutató és A Fagerhult Világítás Akadémia vezetője

Tegye tökéletesebbé a belsőépítészeti megoldásokat fénnyel és világítással

Más szóval a napfény és a mesterséges fény alapvetően befolyásolja azt, hogyan érzékeltjük a helyiséget, hogyan teljesítünk benne és hogyan érezzük magunkat, de a fény minőségét a világítás és a belsőépítészeti megoldások kölcsönhatása is meghatározza. A legjobb eredmény akkor érhető el, ha az építészeti, a világítási és a belsőépítészeti tervezés együtt történik meg, mivel a bútorok színei és textúrái a teljes összképet befolyásolják. A belsőépítészeti és a világítási tervek összhangban történő elkészítése olyan stimuláló környezetet teremt, amely pozitív hatással van a munkavállalók egészségére és teljesítményére. A fénnyel való „festés” segítségével felhívhatjuk az emberek figyelmét, vagy javíthatjuk a környezetről alkotott vizuális benyomásukat. Gyakori hiba, hogy csak szórt fényt, például csak egyféle lámpatestet használunk. A szórt fénynek nincs kontrasztja és árnyéka, így a környezetből hiányoznak a világos körvonalak és a dinamika. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, mintha csak egyféle bútor lenne a munkakörnyezetében.

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni:

A világos színek visszaverik a fényt

Az ember biológiai szükségleteinél fontos, hogy elegendő fény legyen a megfelelő helyen, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a jó közérzetre és a teljesítményre. Ne feledje, hogy a világos színek jobban visszaverik a fényt, és világosabb környezetet eredményeznek. Minél sötétebb színű a környezet, annál több fényforrásra van szükség. A falakról, a mennyezetről, a válaszfalakról és asztali paravánokról visszaverődő közvetett fény ugyanolyan fontos, mint a közvetlen fény.

Fontolja meg a kontrasztok alkalmazását

Kerülje a túlzott kontrasztot a munkafelület és a munkakörnyezet többi része között, mivel ez megnehezíti a szem számára az alkalmazkodást. Válasszon meleg színt vagy természetes fát az asztallaphoz, hogy elkerülje a zavaró kontrasztokat, és egyenletes fényeloszlást érjen el a munkafelületen. Projektor helyett használjon TV-képernyőt a prezentációkhoz, mivel ezek jobb kontrasztot biztosítanak, és nem kell lekapcsolni a világítást a helyiség többi részében.

Tartsa a tükröződést minimális szinten

Ne helyezze az asztalokat ablak felé fordítva, mert túl világos lehet. Ön mögött se legyen ablak, mivel a kültéri fény visszatükröződik a képernyőn. Ehelyett állítsa íróasztalát az ablakra merőlegesen, hogy a napfény oldalról érkezzen. Ha a fény túl erős, használjon redőnyt vagy függönyt a napfény szabályozására.

3 tipp a jobb világításhoz

Különböző fénytípusok

A jó megvilágítás kulcsa a különböző fényforrások alkalmazása. Mindig a nappali fénnyel kezdjen, majd ehhez adjon általános, munka- és kiemelő világítást. E különböző világítástípusok funkcionális egységet alkotnak, kiemelve az adott környezetet, és jó variációs lehetőségeket biztosítva a helyiségben.

Elegendő fénymennyiség

Az északi féltekén az év bizonyos időszakaiban kevés a napfény. Ezt mesterséges világítással kell kompenzálni a teljesítmény és az egészség megőrzése érdekében. Ha túl kevés fény ér bennünket, melatonin hormon szabadul fel a szervezetünkben, ami fáradttá tesz minket, és fejfájást okozhat, míg a nagyobb fénymennyiség kortizolt szabadít fel, amitől éberebbek leszünk, és jobb teljesítményt érhetünk el. 

Rugalmas világítás

A fény iránti igényünk a nap, az év és az életünk során is változik. A bennünket érő fény szabályozásának és megváltoztatásának lehetősége azt jelenti, hogy a világítás az igényeinkhez, az egyénhez és az adott tevékenységhez igazítható. Az irányítás érzése befolyásolja a jó közérzetet és a biztonságot, emellett pozitív hatással van arra a képességünkre, hogy optimálisan végezzük a munkánkat – nem utolsó sorban abban is segít, hogy energiahatékonyabbak legyünk.

Fenntartható világítás az új igényekhez szabva

A rugalmas világítás szervezeti szinten segít a vállalat jövőjének biztosításában, de Cecilia Niva, a Fagerhult termékmenedzsere a magasabb villamosenergia-költségekről és az egyre fontosabbá váló fenntarthatósági szempontokról is beszél. „A fény iránti igény ritkán állandó minden helyiségben és a nap 24 órájában, ezért szeretnénk mindenütt energiát megtakarítani, ahol csak lehet. Az automatizált világításszabályozással jelentősen csökkenthetjük az áramfogyasztást” – mondja. Egy másik, az utóbbi években felmerült szempont, hogy miként kellene a világítást a tárgyalóhelyiségekben oly módon átalakítani, hogy ne csak a fizikai, hanem a digitális és hibrid megbeszélések alkalmával is megfelelően működjön. Nemcsak azt szeretnénk, hogy jól nézzünk ki a képernyőn, hanem azt is, hogy a világítás zavaró árnyékok nélkül segítse elő az emberi kommunikációt.       

 

Még fizikai környezetben is nehéz értelmezni a másik ember reakcióit és arckifejezéseit, ha a megvilágítás elégtelen, és ez a probléma a képernyőn keresztül csak tovább fokozódik. A videokonferenciák esetén alapszabály, hogy különböző szögekből egyenesen érkező hengeres világítással kell rendelkeznünk.

Cecilia Niva, termékmenedzser , Fagerhult

A Kinnarps teljes körű belsőépítészeti megoldásokat biztosít a fenntarthatóságra és az ergonómiára összpontosítva. Személyre szabott megoldásokat alakítunk ki, amelyek fokozzák a well-beinget és a sikert. Függetlenül attól, hogy hol tart a folyamatban, szívesen támogatjuk szakmai tudásunkkal és útmutatásunkkal, annak érdekében, hogy a legjobb környezetet tudja megalkotni saját maga és céges szervezete számára.

Vegye fel velünk a kepcsolatot

Fedezze fel a holisztikus ergonómiát