Fókuszteremtés a munkahelyen: így minimalizáld a zavaró tényezőket

A munkahelyi koncentráció fenntartása gyakran meglehetően nagy kihívást jelent. A kollégák beszélgetése, a körülöttünk zajló mozdulatok, a bútorok zajai, a ventilátorok zúgása, a rossz szellőzés, a vakító napfény vagy a vizuális zavaró tényezők, például az élénk színek, minták és a zsúfolt könyvespolcok mind-mind közvetlen hatással vannak a jóllétünkre, a hatékonyságunkra és a termelékenységünkre. Ebben a cikkben néhány hatékony stratégiát vizsgálunk meg a figyelemelterelő tényezők csökkentésére és az egészséges és vonzó munkakörnyezet kialakítására.

1. Alakíts ki kiegyensúlyozott akusztikus környezetet

Akkor tudod megteremteni a legjobb akusztikai feltételeket, ha már a tervezési fázisban külön figyelmet fordítasz rá. Mindig kifizetődő a helyiségeket az alapoktól kezdve akusztikus mennyezetekkel és hangtompító padlóburkolattal felszerelni. A belsőépítészeti tervezés során pedig ráerősíthetünk az alapokra kárpitozott bútorokkal, hangelnyelőkkel, függönyökkel, növényekkel, szőnyegekkel, hangelnyelő asztallapokkal, valamint görgőkkel ellátott bútorokkal. A jó munkahelyi akusztika nem a néma csend megteremtéséről szól, sokkal inkább a hangok kiegyensúlyozásáról és a különféle tevékenységekhez leginkább illő hangkörnyezet megtalálásáról.

Tudj meg többet a munkahelyi akusztikáról, és teremtsd meg az ideális hangzáskörnyezet feltételeit!

2. Alakíts ki különböző szintű fókuszzónákat

A munkakörnyezet tervezésekor fontos átgondolni, hogy a különböző környezetek hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. A koncentrációt igénylő munkaterületeket például el kell választani azoktól a terektől, ahol sok a mozgás és az emberek közötti interakció. Jó kezdet tehát, ha a munkahelyet különböző zónákra osztjuk, például egy aktív zónára, ahol folyamatos mozgás van, egy félig koncentrált zónára, ahol koncentráltan, de némi egymás közötti beszélgetéssel lehet dolgozni, és egy magas koncentrációjú zónára, ahol zavartalanul, beszélgetés nélkül dolgozhatunk. Ez az elrendezés megteremti a feltételeket ahhoz, hogy mindenki a lehető legjobban teljesíthesse a feladatát a nap folyamán.

Szeretnéd csökkenteni a betegszabadságok számát, növelni a hatékonyságot és vonzó munkahelyi környezetet teremteni?

Fedezd fel a holisztikus ergonómiát!

3. Minimalizáld a vizuális ingereket

Egy rendetlen munkahelyen, ahol sok az inger, a mozgás, az információ és erősek a színek, tudatosan vagy tudattalanul folyamatosan elvonja a figyelmünket. Egy strukturáltabb és nyugodtabb munkakörnyezet, ahol az ingerek finomabbak, jobb feltételeket biztosít agyunk számára, hogy az aktuális tevékenységre összpontosítson, ezáltal teremtve meg a nyugodt munkavégzés feltételeit. A belsőépítészeti kialakítás során mindenképp vegyük figyelembe, hogy a zárt vagy részben zárt tárolás rendezettebb, nyugodtabb benyomást kelt, mint például a tárgyakkal teli nyitott polcok. A mennyezetre függesztett vagy padlóra állított paravánok, a magas háttámlájú puha ülőbútorok, valamint a tárolási megoldások segítségével úgy strukturálhatjuk a munkakörnyezetet, hogy a szemünk ne lásson olyan messzire a helyiségben. Egy másik jó példa, ha az ablaküvegek azon részeire, melynek túloldalán sok a mozgás, matt fóliát helyezünk, akkor csökkentjük a zavaró tényezőket, miközben átengedjük a kellemes napfényt.

4. Válassz földes színpalettát

A természet saját színskálájához közel álló színek, például a zöld és a földes árnyalatok különösen jó hatással vannak az emberek regenerálódási képességére, ezért a legtöbb munkakörnyezetben előnyben részesítik őket. A földes, tompa színek, amelyek tónusról tónusra változnak, nyugodt érzést keltenek és könnyen kombinálhatóak az egységes és harmonikus benyomás megtartása mellett. Kerüld a nagy felületeken megjelenő mintákat, az erős színeket vagy a túl sok különböző szín használatát ugyanabban a térben.

Bővebben a színek fontosságáról

5. Ösztönözd a mozgást

A kényelmetlen munkapozíció már önmagában is eltereli a figyelmünket. Mi, emberek mozgásra születtünk, ezért fontos, hogy a munkaterület kialakítása és maga a belsőépítészet is erre ösztönözzön. Válassz olyan bútorokat, amelyeket úgy terveztek, hogy ösztönözzék a mozgást, és a nap folyamán változatosságot teremtsenek azáltal, hogy különböző, könnyedén változtatható környezeteket kínálnak. A következő munkapozíció a legjobb munkapozíció!

Olvass tovább a mozgás ösztönzéséről a munkahelyi környezetben

6. Alkalmazz állítható fényeket

Fényszükségletünk napközben és évközben is változik, attól függően, hogy milyen feladat áll előttünk. Sőt, életünk során is változik - az idősebbeknek gyakran más minőségű és mennyiségű fényre van szükségük, mint a fiatalabbaknak. A rugalmas megoldások és a fény egyéni szabályozásának lehetősége számos előnnyel jár, egyszerűen azért, mert mindannyian más-más preferenciákkal és igényekkel rendelkezünk. Ez jelenthet például tompítható lámpatesteket, függönyöket, redőnyöket vagy mozgatható világítást.

További információ a munkahelyi világításról

7. Kezeld a digitális zavaró tényezőket

A mobiltelefonok és a számítógépek komolyan zavaró tényezők lehetnek, ha nem használjuk őket produktívan. A digitális zavaró tényezők csökkentése érdekében kikapcsolhatjuk az értesítéseket, vagy használhatunk olyan alkalmazásblokkolókat, amelyek megakadályozzák a közösségi médiához és más zavaró tényezőkhöz való hozzáférést a munkaidő alatt. Továbbá használhatunk e-mail-szűrést is a fontos üzenetek rangsorolásához, és kikapcsolhatjuk az azonnali értesítéseket.

Az emberi multitasking egy mítosz, valójában az agyunk egyszerre csak egy dologra képes koncentrálni és azt befogadni. Az agyunknak csak egy processzora van, és amint multitaskingolunk, az agynak változgatnia kell a különböző tevékenységek között. Ha megzavarnak minket, akár húsz percbe is beletelhet, mire visszanyerjük a fókuszunkat.

A munkahelyi zavaró tényezők minimalizálása fontos eleme a termelékenység és a jólét növelésének. Segítségre van szükséged a munkaterületeid igényfelméréséhez vagy tanácsra a belsőépítészeti megoldásokkal kapcsolatban?

Készen állsz a következő lépésre?